သီတာဟာရႏွင္႔ အာဗႏၶနာဟာရ ထူးပုံ
အခ်ိဳ႕ေသာေဆးအာဟာရသည္ ေအးေသာသေဘာရွိေသာ္လည္း အာဗႏၶနသေဘာမရွိ။ အဘယ္႔ေၾကာင္႔ဆိုေသာ္ အဇၩတၱပထဝီေခါ္ေသာ ဓာတ္ခ်ဳပ္ျခင္း ေလခ်ဳပ္ျခင္း ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း ရင္ခံျခင္း အစာမေၾကျခင္း စေသာအဇၩတၱအဖြဲ႔ကို ဖ်က္ဆီးတတ္ေသာ သေဘာရွိေသာေၾကာင္႔ ေအးေသာ သေဘာရွိေသာ္လည္း အာဗႏၶနသေဘာမရွိ။ အခ်ိဳ႕ေသာ
ေဆးအာဟာရသည္ အာဗႏၶနသတၱိရွိ၏။အာဗႏၶနသတၱိ
ရွိေသာေဆးအာဟာရသည္ သီတေတေဇာရွိျမဲသာတည္း။
ထို႔ေၾကာင္႕ (၁)သီတေတဇာသာရွိ၍ အာဗႏၶနသေဘာမရွိ
ေသာ ေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
(၂)အာဗႏၶနသေဘာသာရွိ၍ သီတေတေဇာမရွိေသာ ေဆးအစာအာဟာရမရွိ
(၃)သီတေတေဇာလည္းရွိ အာဗႏၶနသေဘာလည္းရွိေသာ ေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
(၄)သီတေတေဇာလည္းမရွိ အာဗႏၶနသေဘာလည္းမရွိ
ေသာေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
**အက်ယ္ ရွင္းျပျခင္း**
(၁)ပထမစက္အရ သီတေတေဇာ သက္သက္ျဖစ္ေသာ
ေဆးအစာအာဟာရစုကား ဆား ဆားပုပ္ သိေႏၵာ
ေက်ာက္ခ်ဥ္ ဇဝက္သာ ယမ္းစိမ္း ဒုတၳာ လက္ခ်ား ဂြ်တ္ သြတ္ ေဆာ္ဒါ ဆပ္ပ်ာ ဆားခါး ျပဒါး ေယာက္သြား လိပ္ေက်ာက္ဆူး ေၾကြပုပ္ ေရဝက္စြယ္ ၎တို႔၏ပ်ာ ေအးေသာအရသာရွိေသာ သစ္ျမစ္သစ္ေခါက္တို႔၏ပ်ာ ဆပ္ပ်ာႏွင္႔ မန္က်ည္းမွည္႔ေရာရာ ဆားႏွင္႔မက်ည္းမွည္႔ေရာရာ ကင္ပြန္းေရႏွင္႔ဆား ဆပ္ပ်ာႏွင္႔လဘက္ေရာရာ
ဤေဆးအစာအာဟာရစုသည္ အာေဗာဓာတ္၏
အာဗႏၶနမဖက္ အဇၩတၱပထဝီကို ဖ်က္ဆီးနိဳင္ေသာသီတေတေဇာသက္သက္ ေဆးအစာအာဟာရမည္၏ ထို႔ေၾကာင္႔ေဆးဆရာတို႔သည္
ေဆးေဖါ္ေသာအခါ ဤေဆးကို ၂မ်ိဳး၃မိ်ဳးစသည္ျဖင္႔
ေရာေႏွာ၍ေဖါ္သင္႔ရာ၏
(၂)ဒုတိယစက္အရ အဘယ္႔ေၾကာင္႔မရွိသနည္း ။အာဗႏၶနသေဘာရွိက သီတေတေဇာကိန္းျမဲျဖစ္ေသာ
ေၾကာင္႔တည္း။
(၃)တတိယစက္အရ သၾကား ၾကံေရ ထန္းေရ ၾကံသကာ
ထန္းလ်က္ ေပေရစေသာ ခ်ိဳေသာအာဟာရ သရက္သီး
မရမ္းသီး မန္က်ည္းသီး ေရာက္ သမၻရာစေသာခ်ဥ္ေသာ
အာဟာရ သဖန္းသီး သေျပသီး ငွက္ေပ်ာသီးစိမ္းမာလကာသီးစေသာေအးဖန္ေသာ
အာဟာရ အုန္းသီးဆံ သစ္ၾကားသီးဆံ ေျမပဲဆံ ႏြားနိဳ႕
ဆိတ္နိဳ႕ ကြ်ဲႏို႕စေသာ ေအးဆိမ္႔ေသာအာဟာရ ဤအာဟာရတို႔သည္ သီတေတေဇာ အာဗႏၶနသေဘာ
ေရာေႏွာဆက္ဆံေသာ အစာအာဟာရမည္၏
(ဝါ)အာဗႏၶနာဟာရမည္၏။
(၄)စတုတၳစက္အရကား ပူေသာအစာအာဟာရ စပ္ေသာ
အစာအာဟာရကိုရ၏။
ေဆးအာဟာရသည္ အာဗႏၶနသတၱိရွိ၏။အာဗႏၶနသတၱိ
ရွိေသာေဆးအာဟာရသည္ သီတေတေဇာရွိျမဲသာတည္း။
ထို႔ေၾကာင္႕ (၁)သီတေတဇာသာရွိ၍ အာဗႏၶနသေဘာမရွိ
ေသာ ေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
(၂)အာဗႏၶနသေဘာသာရွိ၍ သီတေတေဇာမရွိေသာ ေဆးအစာအာဟာရမရွိ
(၃)သီတေတေဇာလည္းရွိ အာဗႏၶနသေဘာလည္းရွိေသာ ေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
(၄)သီတေတေဇာလည္းမရွိ အာဗႏၶနသေဘာလည္းမရွိ
ေသာေဆးအစာအာဟာရရွိ၏
**အက်ယ္ ရွင္းျပျခင္း**
(၁)ပထမစက္အရ သီတေတေဇာ သက္သက္ျဖစ္ေသာ
ေဆးအစာအာဟာရစုကား ဆား ဆားပုပ္ သိေႏၵာ
ေက်ာက္ခ်ဥ္ ဇဝက္သာ ယမ္းစိမ္း ဒုတၳာ လက္ခ်ား ဂြ်တ္ သြတ္ ေဆာ္ဒါ ဆပ္ပ်ာ ဆားခါး ျပဒါး ေယာက္သြား လိပ္ေက်ာက္ဆူး ေၾကြပုပ္ ေရဝက္စြယ္ ၎တို႔၏ပ်ာ ေအးေသာအရသာရွိေသာ သစ္ျမစ္သစ္ေခါက္တို႔၏ပ်ာ ဆပ္ပ်ာႏွင္႔ မန္က်ည္းမွည္႔ေရာရာ ဆားႏွင္႔မက်ည္းမွည္႔ေရာရာ ကင္ပြန္းေရႏွင္႔ဆား ဆပ္ပ်ာႏွင္႔လဘက္ေရာရာ
ဤေဆးအစာအာဟာရစုသည္ အာေဗာဓာတ္၏
အာဗႏၶနမဖက္ အဇၩတၱပထဝီကို ဖ်က္ဆီးနိဳင္ေသာသီတေတေဇာသက္သက္ ေဆးအစာအာဟာရမည္၏ ထို႔ေၾကာင္႔ေဆးဆရာတို႔သည္
ေဆးေဖါ္ေသာအခါ ဤေဆးကို ၂မ်ိဳး၃မိ်ဳးစသည္ျဖင္႔
ေရာေႏွာ၍ေဖါ္သင္႔ရာ၏
(၂)ဒုတိယစက္အရ အဘယ္႔ေၾကာင္႔မရွိသနည္း ။အာဗႏၶနသေဘာရွိက သီတေတေဇာကိန္းျမဲျဖစ္ေသာ
ေၾကာင္႔တည္း။
(၃)တတိယစက္အရ သၾကား ၾကံေရ ထန္းေရ ၾကံသကာ
ထန္းလ်က္ ေပေရစေသာ ခ်ိဳေသာအာဟာရ သရက္သီး
မရမ္းသီး မန္က်ည္းသီး ေရာက္ သမၻရာစေသာခ်ဥ္ေသာ
အာဟာရ သဖန္းသီး သေျပသီး ငွက္ေပ်ာသီးစိမ္းမာလကာသီးစေသာေအးဖန္ေသာ
အာဟာရ အုန္းသီးဆံ သစ္ၾကားသီးဆံ ေျမပဲဆံ ႏြားနိဳ႕
ဆိတ္နိဳ႕ ကြ်ဲႏို႕စေသာ ေအးဆိမ္႔ေသာအာဟာရ ဤအာဟာရတို႔သည္ သီတေတေဇာ အာဗႏၶနသေဘာ
ေရာေႏွာဆက္ဆံေသာ အစာအာဟာရမည္၏
(ဝါ)အာဗႏၶနာဟာရမည္၏။
(၄)စတုတၳစက္အရကား ပူေသာအစာအာဟာရ စပ္ေသာ
အစာအာဟာရကိုရ၏။
Comments
Post a Comment