အာဟာရ၏ကိန္းရာရသဓာတ္၆ပါး

ခ်ိဳခ်ဥ္ဖန္ခါး ငန္စပ္ျငား ေျခက္ပါးရသဓာတ္* အာဟာရ၏တည္ရာျဖစ္ေသာ ရသဓာတ္သည္ ခ်ိဳေသာရသဓာတ္ ခ်ဥ္ေသာရသဓာတ္ ဖန္ေသာရသဓာတ္ ခါးေသာရသဓာတ္ ငန္ေသာရသဓာတ္ စပ္ေသာ ရသဓာတ္ဟူ၍ေျခာက္ပါးရွိ၏။ထိုတြင္ သၾကား ပ်ား တင္လဲစေသာဝတၳဳ၌ ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ ခ်ိဳေသာရသဓာတ္မည္၏။ ေရွာက္ သမၻရာ မရမ္းစေသာဝတၳဳ၌ ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ ခ်ဥ္ေသာရသဓာတ္မည္၏ သေျပသဖန္း မာလကာစေသာဝတၳဳ၌ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ ဖန္ေသာရသဓာတ္မည္၏။ တမာ ဂန္႔ဂလာ ၾကက္ဟင္းခါး ေၾကာင္လွ်ာ မယ္ဇလီစေသာဝတၳဳ၌ ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ ခါးေသာရသဓာတ္ မည္၏။ ဆား ဆပ္ပ်ာ သိေႏၵာ ဆားပုပ္ ပ်ာစေသာဝတၳဳ၌ကိန္းေသာရသ ဓာတ္သည္ ငန္ေသာရသဓာတ္မည္၏။ ျငဳပ္သီး ျငဳပ္ေကာင္း ဂ်င္းး ပိတ္ခ်င္း ေလးညွင္းစေသာဝတၳဳ၌ ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ စပ္ေသာရသဓာတ္ မည္၏။ **ဆိမ္႔ေသာရသဓာတ္ကို အခ်ိဳ၌၎ အဖန္၌၎ အတြင္းဝင္ေသာေၾကာင္႔ သီးျခား ထုတ္ေဖါ္၍ မဆိုဟုမွတ္** ထို၆ပါးေသာ ရသဓာတ္သည္ သုဒၶရသဓာတ္ မိႆကရသဓာတ္ဟူ၍ ၂ပါးရွိ၏။ထိုတြင္ ဝတၳဳတစ္ခုတည္း၌ ခ်ဥ္ ဖန္ ငန္ ဤ၃ပါးႏွင္႔ မေရာဘဲ အခ်ိဳ သက္သက္ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္၎ ထို႔အတူ ခ်ိဳ ငန္ ဖန္ ေသာ ရသဓာတ္တို႔တြင္ ၂ပါး၃ပါးႏွင္႔မေရာဘဲ အခ်ဥ္သက္သက္ အငန္သက္သက္ အဖန္သက္သက္ျဖစ္ေသာရသဓာတ္သည္၎ အခါးသက္သက္ျဖစ္ေသာရသဓာတ္သည္၎ သုဒၶရသဓာတ္မည္၏။ အနည္းငယ္ခန္႔ ေရာေႏွာ၍ေနေသာ္လည္း သုဒၶရသဓာတ္ဟူ၍သာ ဆိုအပ္၏။ ဝတၳဳတစ္ခုတည္း၌ အခိ်ဳ အခ်ဥ္ရသဓာတ္၂ခု၃ခုစသည္ျဖင္႔ အရသာေပါ္လာေအာင္ ဆက္ဆံေသာ ရသဓာတ္သည္ မိႆကရသ ဓာတ္မည္၏။ ဥပမာ သရက္သီးမွည္႔ တစ္ခု၌ ခ်ိဳေသာအရသာ ခ်ဥ္ေသာအရသာ ၂ခုေရာ၍ကိန္း၏။မာလကာသီးမွည္႔၌ ခ်ိဳေသာအရသာ ဖန္ေသာအရသာ ၂ခုကိန္း၏။ ဖန္ခါးသီးတစ္ခု၌ ခ်ဥ္ေသာအရသာ ဖန္ေသာအရသာ ခါးေသာအရသာ ၃ခုကိန္း၏။ဤသို႔စသည္ျဖင္႔ အရသာ၂ခု၃ခုထင္ရွား ေအာင္ ေရာေႏွာ၍ကိန္းေသာရသဓာတ္သည္ မိႆကရသဓာတ္မည္၏။

Comments

Popular posts from this blog

သီတဥတုႏွင္႔ဥဏွဥတု ေလာင္ကြ်မ္းပုံအထူး

မဟာဇာတိဝဂၤ

သီတေတေဇာစာ